John Heeneman
Twee oude mannen
Heerlijk het straatbeeld in de wat kleinere dorpjes die je in Yunnan nog kunt vinden. Het leven kabbelt er rustig voort en men lijkt zich niet heel erg druk te maken. Lekker even ergens zitten, de dag door nemen en kijken wat er aan je voorbij komt. Het rustige dorpsleven.
Een grote keel...opze
Afgelopen weekend vierde Struisvogelfarm Monnikenwerve tussen Sluis en Aardenburg haar 25-jarig bestaan. Begonnen met slechts enkele dieren is dit bedrijf inmiddels uitgegroeid tot een farm met 9 verschillende loopweide waar zo'n 160 dieren van enkele weken oud tot -de oudste hen!- 25 jaar een vrije uitloop hebben. Ook beschikken ze over meerdere stallen. Het is zowel fok- als mest/slachtbedrijf; geselecteerd wordt voor de fokdieren vooral op karakter, makkelijk in de omgang. De eieren worden in een enorme broedmachine uitgebroed en de dieren die niet voor de fok geselecteerd zijn worden rond de leeftijd van 1 jaar en ruim 100kilo geslacht. De farm heeft een winkel waar diverse struisvogelproducten worden verkocht; niet alleen vlees, maar ook voorwerpen gemaakt van het leer, de veren of de eieren. Ook is er een tearoom waar de zelfgemaakte advocaat geproefd kon worden, een aanrader! In juli en augustus is de farm dagelijks geopend; in mei, juni, september en oktober alleen in het weekend en op woensdagmiddag. Tijdens de jubileumdagen was er veel publiek en ook weer zo'n "berucht" jongetje dat naar de zin van deze vogel wat al te luidruchtig dichtbij kwam. Hij/zij zette dan ook een enorme keel op, zoals je op de foto kunt zien. Je zou denken dat daar een enorm kabaal uit kwam, maar nee: struisvogels beschikken niet over stembanden en je hoorde slechts een soort geblaas veroorzaakt door het uitstoten van de in de luchtpijp verzamelde lucht.
Je hebt precies drie.
Net onder San Francisco ligt het havenstadje Monterey. Vanuit hier kun je walvissen en dolfijnen spotten op zee, maar ook aan de kade kun je genieten van zeeleeuwen, zee-otters en verschillende vogelsoorten. Let wel een beetje op je broodje of visje, want de luchtmacht ligt altijd op de loer..
De big 6 op hoeve...S
Op en rond het eeuwenoude erf aan de Brunninkhuizerbeek op een steenworp afstand van de Duitse grens, scharrelen de kippen en wroeten de Bentheimer landzwijnen nog in het zand. Deze gulzige biggetjes zaten soms bovenop elkaar om maar als eerste bij moeder te drinken. Natuurrunderen en heideschapen zorgen voor het beheer van de gebloemde beekdalen en trekpaarden worden nog ingezet voor werkzaamheden op de kruidenrijke graanvelden. Je kunt hier op hoeve Springendal heerlijk overnachten op de camping, in een van de appartementen of in een van de 3 huisjes! Hier is het is alsof je een ouderwetse schoolplaat binnenloopt: De hele beestenboel is hier aanwezig zoals ganzen, eenden, kippen en pauwen. Ook geiten, schapen en varkens met biggetjes zoals je hier ook ziet. Ernaast is een prachtig terrein waar Schotse Hooglanders en trekpaarden grazen. Je kunt hier ook ontbijten of lunchen en de zelfgemaakte appeltaart is heerlijk! Overal mag je een kijkje nemen zoals in de authentieke stal en in de kapschuur op het erf. Hierin staan verschillende oude werktuigen en een oldtimer trekker, ook staat er allerlei historisch boerengereedschap. Kortom een geweldig mooie, rustige en toch veelzijdige plek om eens heen te gaan en geschikt voor iedereen!
Een brug te ver
Als je van Reine richting Å rijd kom je over deze brug. Het leek ons machtig om dit vast te leggen met de drone. Het werd uiteindelijk de spannendste vlucht die ik tot nu toe maakte. Omdat het landschap zo groots is moest de drone een heel stuk verder de zee op om alles in beeld te krijgen. De wind die ineens kwam opzetten was niet min. Elke seconde weer een nieuw alarm dat af ging. Snel maakte ik deze shot en met elke meter terug een 'warning' op mijn scherm vloog ik terug. Een 2e keer durfde ik niet aan. Dus het was wachten tot nu (4 maanden later) of het beeld gelukt was. Nog nooit zoveel gezweet tijdens een drone-vlucht, maar blij dat ik het heb kunnen vastleggen. Om de grootsheid te kunnen inschatten: in het midden van de brug rijd een grote camper.
De beenhouwer
Eigenlijk is een klapekster een zangvogel, maar van nature is het eerder een roofvogel. Hij verschanst zich in de top van een boom en jaagt op muizen, kikkers, kevers en kleine vogels. (terwijl hij zelf maar de grootte heeft van een merel) Hij blijft ook vaak ter plaatse fladderen terwijl hij de bodem scant naar prooien. Na een duikvlucht, doodt hij zijn slachtoffer met een beet in de nek of een klap op de schedel. Waarom noemen ze hem dan de beenhouwer vraag je, je dan af? Wel de klapekster peuzelt zijn prooi niet meteen op, maar transporteert de buit naar een doornstruik of prikkeldraad. Daar spietst hij het kadaver, om zo een voorraad aan te leggen. Hij gebruikt de doornen en prikkeldraad om zijn buit aan stukken te rijten. Een beenhouwer dus.
De schoonheid van Val
De schoonheid van Val 'd Orcia komt bij zonsopkomst of - ondergang het beste tot zijn recht. Het is een bijna schilderachtig landschap waarin de cipressen als ingeklapte parasols een hoofdrol spelen. Deze zie je overal terug in Toscane.... zo ook de imposante landhuizen die bij de olijf- en wijngaarden staan. Tegenwoordig kun je in veel van deze landhuizen ook overnachten: de zogenaamde argriturismo, waar de eigenaren ook vaak een heerlijke maaltijd vers van het land voorschotelen. Ook voor deze bestemming geldt dat het vrijwel uitgestorven is eind oktober. Het voordeel is dat er op elk terrasje wel plek is om neer te strijken en dat je ook de agriturismo niet vooraf hoeft te boeken. De straatjes in de leuke dorpjes zijn heerlijk rustig, zodat je onbelemmerd rond kunt struinen en de temperaturen kunnen zelfs eind oktober nog heel aangenaam zijn.
Ethiopië Lalibela...T
Het Timkat Festival wordt elk jaar in januari gehouden en is een van de belangrijkste festivals in Ethiopië. In verschillende steden waaronder Lalibela wordt de doop van Christus door Johannes de Doper herdacht. Het was weer vroeg opstaan want de ceremonie begint voor zonsopgang.
Droommoment
We zijn met onze eerste safari bezig aan de noord zijde van de Masai Mara, opzoek naar een luipaard jong welke hier eerder deze dag is gespot. Na bijna een uur zoeken vinden we hem, verdekt tussen de takken in een boom. Weer bijna een uur later zien we de moeder, zo'n 400 mtr verder op een heuvel, waar ze gaat liggen relaxen... We nemen er een kijkje, maar ik besluit snel terug te gaan naar het jong. Te veel begroeiing op de heuvel en ik verwacht dat ze vroeg of laat naar het jong gaat ipv andersom. De weinige andere jeeps blijven in de buurt van moeders. Weer een halfuur later, snelt moeders opeens naar het jong toe, dat net daarvoor uit de boom is geklommen en niet veel later zijn wij als enige getuige van dit schitterend moment, de hereniging van moeder en zoon. Een droommoment dat ik al lang graag wilde vastleggen.
Ruzie
Op mijn verjaardag zien we opeens een dode impala langs de kant van de weg. Vol in de remmen en afwachten.. En ja hoor mijn cadeau valt uit de lucht. Heel veel gieren komen af op het vreetfestijn en ik kan mijn geluk niet op. Nog niet eerder heb ik zoiets mogen zien in Zuid Afrika, jammer genoeg kan ik de geluiden niet met jullie delen. En een gelukje ook de stank niet. De grote gier met de roze kop had ik nog nooit gezien. Ik denk dat het een witkopgier is maar dat weet ik niet zeker. Hij was heel dominant en de anderen maakten snel plaats voor hem. Ook deze foto is gemaakt in het Krugerpark, voor ons een favoriet park omdat je er makkelijk zelf rond kunt rijden. Ook zonder 4x4.
Vlaggetjes in het...l
Het mooie meer Yamdrok. Een prachtig meer dat omgeving is met bergen en bergtoppen. Stap hier hier uit en ervaar dit mooie gebied. Trek wel wat warms aan. Het kan er wat waaien. Natuurlijk zijn er bij het meer ook de vrolijke gebedsvlaggetjes te vinden.
Wat een begin!
Wat mij betreft kan een dag niet veel beter beginnen dan zo... Een luipaard (jong mannetje) ligt heerlijk te ontwaken in de warme opkomende zon. Zeldzaam heb ik een luipaard zo mooi in een boom weten vast te leggen.
Oeral uil
De Oeral Uil een mooie uil met hele donkere ogen. Deze foto is genomen bij De Valk Roofvogels, al vaker door meerdere leden gedeeld. Een fantastisch bedrijf die de vogels in een natuuijke habitat laten rondvliegen zonder bandjes, kettingjes etc...
Storm maakt alles...a
Ik wist van te voren dat het weer ieder moment zou kunnen omslaan op de Lofoten. Dat is wat mij betreft ook de charme van in de herfst gaan. Maar dat het ook het landschap zo zou veranderen had ik niet verwacht. Ditzelfde gebied bezocht ik een dag eerder met stralende zon, en waar je nu water ziet was het mooi begroeid. Met de storm die we plotseling kregen ontstonden er overal watervallen en meren waar het eerst droog was. Dreigende wolkenpartijen zorgden voor een sfeervol beeld. Ook het fotograferen zelf veranderde: statieven vielen om (met een kapotte lens als resultaat) en drones konden niet opstijgen. Tussen de rukwinden door dit beeld kunnen maken. Het tafereel maakte zo'n indruk op me, dat wilde ik maar wat graag vastleggen.
Lange nekken in de...
Kayah Staat is de kleinste staat van Myanmar en ligt verscholen tussen het zuidelijke deel van Inle Lake en het noordelijke deel van de Kayin Staat. Een interessante regio met veel etnische minderheden die al eeuwenlang in dit heuvelachtige gebied in Myanmar wonen, vlakbij de Thaise grens. Een van de minderheden die je in dit gebied kunt bezoeken zijn de Karen stam, ofwel de langnekken. Veel mensen kennen deze bevolkingsgroep uit Thailand maar oorspronkelijk komen ze uit Myanmar waar nog steeds een klein deel van deze bevolkingsgroep woont. Op dit moment zijn er in Myanmar nog maar 5 dorpen waar de, vooral oudere, vrouwen nog deze ringen dragen. De jongeren dragen de ringen ook nog wel maar die zijn aan de achterkant los te maken in tegenstelling tot de ringen bij de oudere vrouwen die kunnen nooit af. Op deze foto zie je gootmoeder met haar kleinkind
WOWWW Kenia
Maandag teruggekomen van een korte maar zeer indrukwekkende reis naar Kenia. Zowel in Amboseli als in de Masai Mara werden we getrakteerd op een ongekend aantal bijzondere sightings. In een week tijd, 5 cheeta hunts, waarvan 2 succesvol en diverse andere ontmoetingen met het snelste landdier op aarde. Deze jacht van 2 cheeta's op een groep Topies was zonder twijfel het meest indrukwekkend. Het gevecht duurde minuten lang en kon alle kanten op gaan, de adrenaline gierde door ons lijf. Uiteindelijk was er 1 topi minder, maar waren wij een ervaring en duizenden foto's rijker.
Pijp rokende Chin...v
Tijdens een reis door Myanmar bezochten we de getatoeëerde vrouwen in het gebied rondom Mindat. Deze vrouwen werden vroeger getatoeëerd in het gezicht omdat het gebied voorheen bekend stond om zijn knappe vrouwen. Dit kwam ook de koning ter oren en sindsdien kwam hij elk jaar de knapste vrouwen halen om toe te voegen aan zijn harem maar hij bracht hen vervolgens nooit meer terug. De bevolking bedacht hier een list op en ging het gezicht van de vrouwen tatoeëren zodat de interesse van de koning verdween. Sinds enige tijd is het verboden om de vrouwen te tatoeëren en het zijn dan ook vooral de oudere vrouwen die tatoeages hebben. Bij de écht oude vrouwen staat het gehele gezicht onder de versieringen zodat je eigenlijk geen “normale” huid meer ziet. De wat jongere vrouwen hebben echt patronen in het gezicht. Deze patronen zijn ook niet altijd even makkelijk te zien omdat de tatoeages na het plaatsen nooit meer bijgewerkt zijn en omdat de vrouwen van zichzelf al een getinte huid hebben. Wij vonden het indrukwekkend om deze vrouwen te ontmoeten en te fotograferen, zeker omdat deze traditie, letterlijk, langzaam aan het uitsterven is. Wat alle vrouwen, jong en oud, daar nog wel doen is het roken van pijp. Met de juiste lichtinval levert dat ook bijzondere beelden op
Ransuil in de herfst
De Ransuil wat een mooie uil is dat. Met zijn oranje kiekers en oorpluimen. Bij onraad nemen zij een slanke, rechtopzittende houding aan, oorpluimene rechtop. Op deze foto vertrekt de Ransuil van zijn tak.